svētdiena, 2011. gada 3. aprīlis

home - sweet - home

Nesenie notikumi sakarā ar elektroenerģijas patēriņa tarifu palielināšanu man lika sākt domāt par savām nākotnes mājām. Man ļoti patīk, ja vakaros visur ir gaišs, bet tas neizbēgami nozīmē arī lielāku elektrības patēriņu. Jā, protams, sveces - tas ir skaisti un romantiski, bet ne tik ugunsdroši un arī gaiši, cik gribētos.
TinyCatskillsCottage
Kaut kā nonācu pie domas par māju ar savu elektroģeneratoru. Kaut kad ļot sen biju vienā bērnu nometnē Somijā. Atceros, ka mums gulēt jāiet bija 23.00, bet 24.00 beidzās pilnīgi visa nometnes darbība, jo tika izslēgts elektroģenerators. Tas nozīmēja, ka viņi ir neatkarīgi no kopējā elektrības nodrošinātāja, līdz ar to paši kontrolē patēriņu.
Neatkarība no elektropadeves nodrošinātāja ir gandrīz kā sava veida dumpinieciskums. Vienīgie jautājumi, kas mani nomāc - cik tas izmaksā, vai ir jābūt juridiskiem saskaņojumiem un vai galu beigās neiznāk tā, ka maksāt rēķinus ir izdevīgāk, nekā ieguldīt savā elektroģeneratorā?

__________________
bilde no nytimes.com

1 komentārs:

  1. Elektroģenerators jau no gaisa arī elektrību neražo. Parasti izmanto benzīnu vai kādu citu degvielu, kas galu galā sanāk dārgāk nekā iepirkt elektroenerģiju no tāda Latvenergo. Viņus parasti izmanto aiz nepieciešamības (nevar, vai arī pārāk dārgi pievilkt tīklu) nevis aiz iegribas. Otrs variants ir vēja ģenerators vai saules enerģijas panelis. Bet tie nesaražo pietiekami daudz elektrības, lai ar to varētu iztikt. Otrs ir tas, ka tāda elektrības padeve ir nestabila un tātad elektrības pieslēgums tāpat ir vajadzīgs. Tātad nepieciešami pārslēgi, kas nav lēts prieks. KKad ar tēti veicām aprēķinu, ka pie pašreizējām cenām tāda lieta galīgi neatmaksājas. Protams, jautājums cik mūsu aprēķini bija pareizi paliek atklāts, bet lielos vilcienos visticamāk, ka nekļūdos sakot, ka tas nav izdevīgi.


    Reinis

    AtbildētDzēst